Σπουδές Ηλεκτρολόγου, Επάγγελμα Ηλεκτρολόγου

Πώς θα σπουδάσω ηλεκτρολόγος
Σπουδές Ηλεκτρολόγου, Επάγγελμα Ηλεκτρολόγου

Γνωρίζουμε πως στην εποχή που ζούμε σημαντικό ερώτημα που μπορεί να απασχολεί πολλούς από εσάς είναι το ακόλουθο: τι θα σπουδάσω ώστε να μπορέσω να ενταχθώ στην εργασιακή αγορά; Ποια είναι η κατάλληλη δουλειά και σπουδές για μένα;

Όλοι μας, και ειδικά μαθητές που βρίσκονται στην ηλικία επιλογής σπουδής και επαγγέλματος, επιδιώκουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με κάτι που και ταυτόχρονα θα τους αρέσει, θα τους ταιριάζει και θα τους γεμίζει αλλά και που θα έχει μέλλον στην αγορά και θα εξασφαλίζει απολαβές και προοπτικές. Ένα τέτοιο επάγγελμα και σπουδή θεωρούμε πως είναι αυτό του ηλεκτρολόγου.

Θέλω να κάνω σπουδές Ηλεκτρολόγου - Θέλω να ακολουθήσω το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου

Το μέλλον του ηλεκτρισμού και της ενέργειας μόνο ελπιδοφόρο πρόκειται να είναι και θεωρούμε πως υπάρχει επαγγελματική διασφάλιση. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποιους τρόπους που μπορείτε να κάνετε σπουδές Ηλεκτρολόγου και να ξεκινήσετε την καριέρα σας σε αυτό το επάγγελμα.

Θέλω να γίνω ηλεκτρολόγος - Τι θα μάθω;

Πριν να προβούμε σε παρουσίαση των τρόπων που μπορείτε να σπουδάσετε για να γίνετε ηλεκτρολόγος, ας πούμε τι ακριβώς θα μάθετε στις σπουδές σας. Το αντικείμενο σας θα είναι το εξής:

 • Σχεδιασμός και κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων και βιομηχανικών χώρων με κυκλώματα.
 • Μέτρηση και έλεγχος του κατά πόσο μια ηλεκτρική εγκατάσταση λειτουργεί με ασφάλεια.
 • Συντήρηση, επισκευή, βελτίωση και εκσυγχρονισμός μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης.
 • Συντήρηση και επισκευή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία).
 • Τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών, φωτιστικών, πριζών καθώς και αλλαγή ή επισκευή όσων έχουν υποστεί βλάβη.
Τι μαθαίνει ο ηλεκτρολόγος
Τι μαθαίνει ο ηλεκτρολόγος

 

Αυτά και πολλά άλλα θα αποτελέσουν το αντικείμενο των σπουδών σας αν επιλέξετε τον κλάδο του ηλεκτρολόγου. Πέρα από αυτό το βασικό ερώτημα, σίγουρα υπάρχει και ένα άλλο.

Που μπορώ να εργαστώ μετά το πέρας των σπουδών

Συγχαρητήρια! Έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών σας και είστε πλέον ηλεκτρολόγος. Έχετε επίσης δώσει και εξετάσεις και έχετε αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος και είστε έτοιμοι να μπείτε στην αγορά εργασίας. Πού όμως μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε δουλειά; Ιδού μερικά από τα σημεία που μπορείτε να δουλέψετε:

 1. Να εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος και εγκαταστάτης. Θα διαθέτετε δικό σας πελατολόγιο και θα αναλαμβάνετε ηλεκτρολογικά έργα.
 2. Σε ένα συνεργείο που ειδικεύεται στις μεγάλες κατασκευής. Εκεί θα μπορείτε να εργαστείτε ως τεχνικός.
 3. Σε ένα κατάστημα ή αλυσίδα πώλησης ηλεκτρολογικών ειδών. Μπορείτε να ανοίξετε την δική σας επιχείρηση ή να είστε υπάλληλος.
 4. Μπορείτε επίσης να μπείτε στο χώρο του δημοσίου και να δουλεύετε ως υπάλληλος και ως συντηρητής σε οργανισμούς όπως ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μετά από κάποιον διαγωνισμό.
 5. Μπορείτε επιπλέον να προσληφθείτε και ως ηλεκτροτεχνίτης σε έργα εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων και ηλεκτρογερανών.
 6. Αν διαθέτετε προϋπηρεσία μπορείτε να αποκτήσετε την άδεια ηλεκτροτεχνίτη.
 7. Όταν αποκτήσετε προϋπηρεσία, μπορείτε να αποκτήσετε την άδεια ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη για την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ηλεκτρικών κατασκευών.

Αυτά είναι κάποια από τα μέρη όπου θα μπορείτε να εργαστείτε αν αποφασίσετε να σπουδάσετε ηλεκτρολόγος. Και μετά από το παραπάνω ερώτημα, σίγουρα έχετε άλλα τόσα. Σίγουρα όμως αναρωτιέστε το ακόλουθο:

Τι δεξιότητες πρέπει να έχω για να γίνω ηλεκτρολόγος

Καίριο και βασικό ερώτημα που θα πρέπει να αναλογιστείτε προτού πάρετε απόφαση να σπουδάσετε ηλεκτρολόγος. Ως ηλεκτρολόγος θα οφείλετε να έχετε τις εξής δεξιότητες:

 • Αίσθημα ευθύνης ιδιαίτερα αναπτυγμένο καθώς οι εργασίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη υγεία των χρηστών.
 • Ακρίβεια, ηρεμία, συγκέντρωση και να μην αποσπάται εύκολα η προσοχή σας.
 • Υπομονή και κοινωνικότητα.
 • Ικανότητα και δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων.
 • Επιδεξιότητα και σταθερότητα στον χειρισμό εργαλείων και στις κινήσεις των χεριών.
Δεξιότητες ηλεκτρολόγος
Δεξιότητες ηλεκτρολόγος

 

Αν διαθέτετε όλες αυτές τις δεξιότητες μαζί με αγάπη για το αντικείμενο, το μόνο που είναι σίγουρο πως το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς. Αναπόφευκτα μετά από αυτό θα αναλογιστείτε το ακόλουθο και πιο βασικό ερώτημα.

Που μπορώ να σπουδάσω για να γίνω ηλεκτρολόγος;

Την σημερινή εποχή αν επιθυμείτε να σπουδάσετε ηλεκτρολόγος, ένα είναι το μόνο σίγουρο. Διαθέτετε πολλές επιλογές και ιδρύματα που μπορείτε να σπουδάσετε το αντικείμενο. Αρχικά:

 • Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να εκπαιδευτεί στα διάφορα τμήματα ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ.
 • Μπορεί επίσης να φοιτήσει σε δημόσια ή ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια, τα γνωστά και ως ΕΠΑΛ (πρώην ΤΕΕ). Οι απόφοιτοί τους απορροφώνται απευθείας στην αγορά εργασίας. Επίσης, στον τομέα των Ηλεκτρολόγων οι απόφοιτοι αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε ως ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες είτε ως ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 2 χρόνια και μετά την απόκτηση προϋπηρεσίας 36 μηνών αποκτούν την άδεια ηλεκτροτεχνίτη.
 • Ένα μέρος επίσης που μπορείτε να σπουδάσετε ηλεκτρολογία είναι οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ καθώς και τα τμήματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Κύριο αντικείμενο σπουδών είναι η κατασκευή, επιθεώρηση, συντήρηση και επισκευή μιας εγκατάστασης σε οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια.
 • Ένα χαρακτηριστικό ίδρυμα από όπου έχουν αποφοιτήσει πολλοί και ικανοί ηλεκτρολόγοι είναι το ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου. Εκεί, με δύο χρόνια δωρεάν σπουδές μπορείτε να πάρετε το πτυχίο σας.
 • Τέλος, υπάρχουν και πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης και εξειδίκευσης στην ηλεκτρολογία στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, που είναι εξίσου αναγνωρισμένα από το κράτος.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ιδρύματα και σχολές παρέχουν σπουδές ηλεκτρολογίας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και να παρακολουθήσετε τον κύκλο τους. Τι συμβαίνει όμως αφού ολοκληρώσετε τις σπουδές σας; Θα απορροφηθείτε από την αγορά;

Έχει ο ηλεκτρολόγος επαγγελματικές προοπτικές;

Στις μέρες μας η αγορά είναι θετική για τον κλάδο των ηλεκτρολόγων. Η κρίση που υφίσταται ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών ελάχιστα επηρεάζει την απορρόφηση σας καθώς μπορείτε να απασχοληθείτε και σε άλλους τομείς. Ένας ηλεκτρολόγος είναι πάντα απαραίτητος και μπορεί να εργαστεί σε ένα μεγάλο εύρος και φάσμα δραστηριοτήτων.

Από την άλλη ανάλογα με την άδεια που θα αποκτήσετε μπορείτε να δουλέψετε και σε μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα έργα. Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστείτε τα μεγάλα συνεργεία που παρέχουν πιο γρήγορη εξυπηρέτηση και σε φθηνές τιμές. Αν όμως παρέχετε ποιοτικές υπηρεσίες, γρήγορα θα αποκτήσετε κύκλο και θα σας προτιμούνε.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η επιλογή απασχόλησης στο Δημόσιο, σε διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες. Εκεί οι χρηματικές απολαβές είναι τυπικές αλλά θα σας δοθεί η ευκαιρία ανέλιξης και επαγγελματικά αλλά και μισθολογικά. Ως ελεύθερος επαγγελματίας θα έχετε βέβαια καλύτερες απολαβές αλλά θα πρέπει να ανταγωνίζεστε συνέχεια τους άλλους συναδέλφους σας για την παροχή υπηρεσιών.

Σχετικές Υπηρεσίες


7 τρόποι να μην χρειαστεί να καλέσετε ηλεκτρολόγο

7 τρόποι να μην χρειαστεί να καλέσετε ηλεκτρολόγο

Ακολουθούν 7 τρόποι να μη χρειαστεί να καλέσετε ηλεκτρολόγο. Ακολουθώντας τους θα χρειαστεί να καλέσετε ξανά ηλεκτρολόγο πάρα πολύ σπάνια ή και ποτέ.

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα;

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα;

Πρόληψη ηλεκτρολογικών πυρκαγιών. Δείτε τι προτείνουν επαγγελματίες Ηλεκτρολόγοι. Τι να κάνετε αν τελικά προκληθεί πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Δείτε πιο κάτω μία Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΔΙΦΥΛΛΩΝ, NO FROST

Δείτε και την επόμενη Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ, ΔΙΦΥΛΛΩΝ, NO FROST και κάντε πάλι κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ
SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, TV

Δείτε και την αξιόλογη Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, TV και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑ
SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΟΜΠΑΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟΥ ΑΘΗΝΑ

Δείτε και την τελαυταία Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΟΜΠΑΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟΥ ΑΘΗΝΑ και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΟΜΠΑΣ ΑΘΗΝΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΑΘΗΝΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ ΑΘΗΝΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Τι λένε για εμάς οι πελάτες

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ