Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα;
Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα, ilektrologoi24h

Οικιακές πυρκαγιές είναι ένα από τα πιο τρομακτικά και καταστροφικά πράγματα που μπορούν να βιώσουν οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού. Εκτός από τη πιθανότητα να καταστραφεί πλήρως το ακίνητο, υπάρχει και ο κίνδυνος ακραίων τραυματισμών σε εσάς και την οικογένειά σας.

Οι ηλεκτρικές πυρκαγιές μπορούν φαινομενικά να προκληθούν από το πουθενά, καθώς υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να ξεκινήσει μια φωτιά από ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση αυτών των τραγωδιών, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρολογικές πυρκαγιές που μπορεί να μην είναι προφανείς για τον μέσο ιδιοκτήτη σπιτιού.

Πρόληψη ηλεκτρολογικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με την Εθνική Πυροσβεστική Ένωση στις ΗΠΑ, περίπου 47.700 οικιακές πυρκαγιές που αναφέρθηκαν στις πυροσβεστικές μονάδες των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν αποτέλεσμα κάποιου είδους ηλεκτρικής βλάβης ή δυσλειτουργίας που οδήγησε σε ανάφλεξη (το 2011). Δυστυχώς δεν  υπάρχουν στατιστικά για την Ελλάδα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες ή από τους ηλεκτρολόγους στην Αθήνα. Πολλές από αυτές τις πυρκαγιές οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους και προκαλούνται από οποιοδήποτε ηλεκτρικό εξάρτημα, όπως:

  • Καλωδίωση και συναφής εξοπλισμός
  • Φωτιστικά, λάμπες (λαμπτήρες)
  • Πρίζες, πολύπριζα
  • Μετασχηματιστές και τροφοδοτικά

 Η πρόληψη των ηλεκτρικών πυρκαγιών είναι τόσο απλή όσο η διασφάλιση ότι το ηλεκτρικό σας σύστημα είναι ασφαλές, αλλά για πολλούς, αυτό δεν είναι μια εργασία, που χρήζει άμεσης προσοχής. Το πρώτο βήμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύετε είναι να εξοικειωθείτε με αυτά τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια:

Παλαιά καλωδίωση ή ηλεκτρική καλωδίωση με φθορές

Οι περισσότερες ηλεκτρικές καλωδιώσεις έχουν διάρκεια ζωής περίπου από τριάντα έως σαράντα, αλλά περίπου το ένα τρίτο των σπιτιών στην Αθήνα είναι πάνω από πενήντα χρονών. Εάν η καλωδίωση του σπιτιού σας είναι παλαιά ή φθαρμένη, θα παρατηρήσετε κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

  • Οι ασφαλειοδιακόπτες «πέφτουν» επανειλημμένα
  • Οι ασφάλειες συχνά «καίγονται»

Αυτά όλα προορίζονται να είναι προσωρινές λύσεις και αν είναι κάτι από τα παραπάνω είναι συχνό φαινόμενο στο δικό σας σπίτι, πιθανότατα διατρέχετε κίνδυνο ηλεκτρικής φωτιάς και πρέπει να προγραμματίσετε να γίνει εγκατάσταση νέας καλωδίωσης σε όλο το σπίτι.

Καλωδίωση αλουμινίου

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970, η καλωδίωση αλουμινίου ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο. Δυστυχώς, το αλουμίνιο οξειδώνεται πολύ γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση. Αυτού του είδους η καλωδίωση είναι επαρκής για μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχει διάρκεια ζωής που κάνει η καλωδίωση από χαλκό - και μόλις αυτή είναι διαβρωμένη, είναι μόνο θέμα χρόνου να προκληθεί φωτιά από ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε εκ νέου νέα καλωδίωση σε όλο το σπίτι σας ή μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε χαλκό μόνο στις πρίζες, ηλεκτρολογικό πίνακα και τους διακόπτες ρεύματος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να έχετε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο να επιθεωρήσει την καλωδίωση σας και να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές.

Σφάλματα ηλεκτρικού τόξου

Ηλεκτρικό τόξο είναι μια εκφόρτιση μεταξύ στερεών ηλεκτρικών αγωγών ή ηλεκτροδίων μέσω αερίου, που παρουσιάζει μικρή πτώση τάσης αλλά ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα ρεύματος. Το αέριο στον χώρο μεταξύ των ηλεκτροδίων μετατρέπεται σε έναν ηλεκτρικό αγωγό καθώς έχει ιοντιστεί από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πηγή: Wikipedia

Ηλεκτρικό τόξο μπορεί να προκληθεί πολύ εύκολα: μπορεί να συμβεί επειδή ένα δέντρο πέφτει σε μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή γιατί έχετε κάνει μικρή βλάβη στην καλωδίωση, ενώ βάλατε ένα ράφι στον τοίχο με βίδες ή πολύ απλά να υπάρχει χαλαρή σύνδεση σε μια ηλεκτρολογική πρίζα.

Ανεξάρτητα από την αιτία, τα ηλεκτροκά τόξα παράγουν θερμοκρασίες άνω των 4.000 °C, αλλά ευτυχώς μπορούν να προληφθούν. Οι Διατάξεις Εντοπισμού Σφάλματος Ηλεκτρικού Τόξου ή αλλιώς AFDD (Arc Fault Detection Device) μπορούν να ανιχνεύσουν τα τόξα και να κόψουν το κύκλωμα πριν υπερθερμανθεί.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν έχετε Διατάξεις Εντοπισμού Σφάλματος Ηλεκτρικού Τόξου όπου τα χρειάζεστε στο σπίτι σας, καλέστε έναν ηλεκτρολόγο στην Αθήνα για έλεγχο ηλεκτρολογικής ασφάλειας. Ειδικά αν ζείτε σε ένα παλαιότερο σπίτι, αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν εύκολα να αποτρέψουν μια καταστροφή.

Τι να κάνετε αν τελικά προκληθεί πυρκαγιά από ηλεκτρικό ρεύμα

Ας ελπίσουμε ότι έχετε λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε και χρησιμοποιείτε την ηλεκτρολογική σας υποδομή με ασφάλεια. Ωστόσο, αν συμβεί μια ηλεκτρική φωτιά, θα πρέπει να ξέρετε πώς να τη σβήσετε.

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ποτέ να μην επιχειρήσετε να σβήσετε μια ηλεκτρική φωτιά με νερό. Η ηλεκτρική ενέργεια από τη φωτιά μπορεί να ταξιδέψει μέσα από το νερό και ενδεχομένως να πάθετε ηλεκτροπληξία. Επίσης, διατρέχετε τον κίνδυνο να επιδεινώσετε την πυρκαγιά.

Εάν μπορείτε να το κάνετε έγκαιρα, αποσυνδέστε τη συσκευή που προκαλεί τη φωτιά για να αποκοπεί από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εάν δεν μπορείτε να αποσυνδέσετε τη συσκευή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν πυροσβεστήρα με την ένδειξη A-B-C, ο οποίος έδειξε ότι είναι αποτελεσματικός σε περίπτωση πυρκαγιάς που περιλαμβάνει συνηθισμένα εύφλεκτα υλικά, εύφλεκτα υγρά και ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Δεν είναι όλα τα χημικά κατασταλτικά αποτελεσματικά κατά της ηλεκτρικής φωτιάς, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο πυροσβεστήρας σας είναι. Αν η φωτιά εξαπλωθεί, αφήστε αμέσως το σπίτι σας και επικοινωνήστε με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Σχετικές Υπηρεσίες


Σπουδές Ηλεκτρολόγου, Επάγγελμα Ηλεκτρολόγου

Σπουδές Ηλεκτρολόγου, Επάγγελμα Ηλεκτρολόγου

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποιους τρόπους που μπορείτε να κάνετε σπουδές Ηλεκτρολόγου και να ξεκινήσετε την καριέρα σας σε αυτό το επάγγελμα.

Ηλεκτρολόγος: Κορονοϊός, Μείνετε ασφαλείς

Ηλεκτρολόγος: Κορονοϊός, Μείνετε ασφαλείς

Ηλεκτρολόγος: Κορονοϊός και μήνυμα Μείνετε ασφαλείς συμβιβάζονται απόλυτα σε όλο μας το δίκτυο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρολογικών Εργασιών.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Δείτε πιο κάτω μία Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ, SERVICE ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΔΙΦΥΛΛΩΝ, NO FROST

Δείτε και την επόμενη Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ, ΔΙΦΥΛΛΩΝ, NO FROST και κάντε πάλι κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ
SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΨΥΓΕΙΩΝ, SERVICE ΨΥΓΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, TV

Δείτε και την αξιόλογη Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, TV και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑ
SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΡΒΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Για πλήρη ενημέρωση κάντε κλικ εδώ: ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ, SERVICE ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΟΜΠΑΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟΥ ΑΘΗΝΑ

Δείτε και την τελαυταία Gallery για ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΟΜΠΑΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟΥ ΑΘΗΝΑ και κάντε κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΟΜΠΑΣ ΑΘΗΝΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΑΘΗΝΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΡΑΔΙΟΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ ΑΘΗΝΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Τι λένε για εμάς οι πελάτες

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ